Wat houdt deelname in?

Het onderzoek duurt 2 jaar. U ontvangt van ons 9 keer een vragenlijst om thuis in te vullen en u wordt twee keer uitgenodigd om bij ons langs te komen voor een onderzoek (zie figuur 2). Het herhalen van de metingen is belangrijk zodat wij de verandering van uw knieklachten kunnen onderzoeken.

Figuur 2: Tijdlijn metingen

Het studiebezoek vindt plaats aan het begin en na twee jaar aan het eind van de studie. Beide bezoeken duren ongeveer 1 uur. Tijdens dit bezoek zullen de onderzoeker en onderzoeksmedewerker een aantal onderzoeken bij u verrichten.  Voor het onderzoek spreken we van tevoren een datum en tijdstip met u af.

Extra informatie over de metingen

Het lichamelijk onderzoek, de bloedafname en MRI scan vinden plaats in het MRI Centrum in Rotterdam, dichtbij het Erasmus MC. Het MRI Centrum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto. Voorafgaand aan uw afspraak ontvangt u van ons per e-mail alle informatie over uw bezoek.

Google Maps locatie

Wanneer u met de auto naar het MRI centrum komt, kunt u hier uw route plannen:

Route plannen auto

Plan hier uw reis met de OV 9292-app.

Route plannen openbaar vervoer

MRI Beeldvorming

Bij uw bezoek wordt een scan gemaakt van uw knie met klachten. Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een techniek om informatie te krijgen over afwijkingen in uw knie die passen bij artrose. Bij dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van een zeer sterk magneetveld en radiogolven.

Voorbereiden MRI onderzoek

Omdat er met een sterk magneetveld wordt gewerkt, mogen er in de onderzoeksruimte geen metalen of magnetische voorwerpen worden meegenomen (bijvoorbeeld sieraden, horloges, munten, sleutels, bankpasjes, gehoorapparaten of gebitsprothese).

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Tijdens het onderzoek bent u alleen in de MRI-kamer. Op deze manier ontstaan er zo min mogelijk storingen in het magneetveld. De onderzoekers zien u door een raam. Om het onderzoek te kunnen uitvoeren, wordt u op een onderzoekstafel in de tunnel van het MRI apparaat geschoven. De tunnel is aan de voor- en aan de achterkant open. Uw knie, welke gescand moet worden, komt in het midden van de tunnel. Vervolgens wordt er een aantal opnamen gemaakt. Al die tijd ligt u heel stil op de MRI-tafel in de MRI-tunnel. Terwijl de foto’s worden gemaakt, hoort u kloppende of ratelende geluiden (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een boormachine). U krijgt van ons oordoppen om het geluid te dempen en een bel om contact met de onderzoeker te maken.

Lichamelijk onderzoek

Bloeddruk

Uw bloeddruk wordt gemeten met een automatische bloeddrukmeter aan de bovenarm.

Lichaamsgewicht en lengte

Op een gewone weegschaal wordt uw gewicht gemeten. Daarnaast meten wij uw lengte.

Gewrichtsonderzoek

Tijdens het gewrichtsonderzoek wordt door de onderzoeker gekeken naar de functie van de knie en spierkracht van de omliggende spieren. Ook kijken we of er sprake is van zwellingen of warmte en onderzoeken we waar de pijn vandaan komt. Wanneer u makkelijk zittende kleding aantrekt kan de onderzoeker goed de gewrichten onderzoeken.

Bloedonderzoek

De onderzoeker zal een paar buisjes bloed afnemen, in totaal 12 ml. Na de bloedafname kan de plaats waar u geprikt bent licht nabloeden en/of er kan een blauwe plek ontstaan. 12 ml is niet zo veel bloed. Ter vergelijking: bij de bloedbank wordt 500 ml bloed per keer afgenomen.

Wat gaat u vanuit huis doen?

Vragenlijsten

U ontvangt als deelnemer aan de studie een uitnodiging per e-mail om verschillende vragenlijsten digitaal in te vullen. U ontvangt van ons in totaal 9 keer een vragenlijst. De vragenlijst bestaat uit een aantal algemene vragen over uw gezondheid en leefgewoonten maar ook over uw artrose klachten, beweging en de kwaliteit van leven. Daarnaast vragen wij u 3 dagen een eetdagboek bij te houden, waarin u noteert wat u dagelijks eet en drinkt.

Het invullen van de vragenlijsten zal ongeveer 15 tot 30 minuten duren. Mocht het u niet lukken om de vragenlijsten digitaal in te vullen sturen wij deze per post toe.